Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2014 21:36 - Влошените параметри на глобалната икономика
Автор: dimy Категория: Бизнес   
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове:
1



 imageСветовната икономика е в най-лошото си състояние за последните две години на фона на влошаването на резултатите в еврозоната и развиващите се пазари, докато опасността от дефлация нараства, сочи проучването Bloomberg Global Poll, направено сред международни инвеститори.

38% от анкетираните считат, че световната икономика се влошава. Това е повече от резултата от проучването, направено през юли, и е най-високият процент от септември 2012 г., когато Европа беше затънала в рецесия.

Голяма част от притесненията се фокусират върху еврозоната. Почти две трети от анкетираните твърдят, че икономиката на европейските страни отслабва, а 89% считат дефлацията като най-голяма заплаха през следващата година.

Респондентите посочват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителствата от региона правят ситуацията по-лоша. Още по-малък процент хора изразяват доверието си в президента на ЕЦБ Марио Драги и германския канцлер Ангела Меркел.

“Икономиката на еврозоната се влошава и ще се влошава още повече, ако не бъдат предприети политически действия от основните европейски държави, най-вече от Германия”, твърди Сануок Лий, старши мениджър в Shinhan Bank в Сеул.

Европа не е единственият източник на тревоги за световната икономика, разкрива анкетата, направена сред 510 инвеститори и анализатори, абонати на Bloomberg.

Повече от половината от тях твърдят, че условията в икономиките от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), стават все по-лоши. За сравнение през юли същото заявиха 36% от респондентите. 

Забавянето на китайската икономика също се задълбочи през октомври. Единственият светъл лъч засега е САЩ, като малко под две трети от анкетираните заявяват, че американските пазари ще бъдат тези, които ще предложат най-добра възвращаемост през следващата година. Китай и Индия остават втори с резултат от 22% всяка.

През октомври безработицата в САЩ спадна до най-ниското си ниво от шест години. Съединените щати не са имунизирани от нарастващите тревоги на инвеститорите, свързани със забавяне покачването на потребителските цени. 47% от анкетираните посочват, че дефлацията ще носи по-големи рискове за САЩ, отколкото инфлацията през следващата година. Процентът заявили това е доста по-голям от този през юли, когато беше 31%.

През септември инфлацията в САЩ достигна 1,4%. Това е 29-ият пореден месец, в който тя е под целта от 2% на Федералния резерв. И все пак почти половината от анкетираните описват паричната политика на САЩ като правилна, а 45% я виждат като твърде гъвкава.

Същевременно ЕЦБ среща повече трудности от Фед в изпълнението на своята цел за инфлацията. Потребителските цени в еврозоната нараснаха с 0,4% през октомври в сравнение с година по-рано.

Одобрението към германския канцлер Ангела Меркел показва по-ниски резултати в анкетата. 45% считат политиките ѝ за благоприятни за инвеститорите. Това е значително по-нисък дял от този през юли (72%) и най-ниският ѝ рейтинг за почти три години. Европейските инвеститори са най-песимистично настроени за нейните политики.  От Инвестор.бг




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimy
Категория: Други
Прочетен: 940852
Постинги: 538
Коментари: 490
Гласове: 1471
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031